Hartikainen Puhetta tulevaisuuden kaupungeista

Unelmat ja haavekuvat nippuun ja kohti listavaaleja

Jouni Backman otti tänään 24.2.2014 kantaa äärimmäiseen tärkeään asiaan kirjoituksessaan Kalevi Sorsa Säätiön sivuilla. Asia on tärkeä demokratian ja äänestäjän kuluttajansuojan kannalta, mutta etenkin korostaakseen niitä todellisia eroja, jotka puolueiden välillä on.

Olen itse ottanut asiaan kantaa mm. Vasemmistoliiton puoluekokouksessa 2013, jossa toin esille tarpeen puolueohjelmia ja strategiatyötä pidemmän tähtäimen teksteille. Esimerkiksi millaisia muutoksia Suomeen 20 vuoden aikana ajattaisiin Vasemmistoliiton johdolla, kun teksti ei saisi olla täyttä unelmahöttöä. Puolueohjelmien korulauseista ja strategiatyön puoluenäkökulmasta luopumalla voitaisiin luoda uudenlainen, esimerkiksi lakisääteinen suunnitelmanivaska, jossa korostuisivat päämäärät ja niiden saavuttamiseksi käytettävät keinot.

Tälläisen uuden selkeärakenteisen (lakisääteisyys voisi koskea myös muotoilua tai läpikäytäviä otsikoita) paperin avulla listavaaleihin siirtyminen olisi nykyistä kivuttomampaa. Listavaalit olisivatkin lopullinen tavoite, jossa taistelu käytäisiinkin suunnitelmapapereiden välillä. Politisoidaan politiikka uudelleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Näyttää siltä, ettei vasemmisto ota tosissaan demokratiavajetta vaan pönkittää viimeiseen asti puoluediktatuuria.

Ei sillä ettäkö muut kuin Muutos ja Piraatit ole valmiita laajentamaan demokratiaa.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Otin jo tuolla ( http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/66908-suomen-vaali... ) hiukan kantaa asiaan, mutta tänne kans:
Tämä listavaali vaan vahvistais puolueiden sisäistä hyväveli/sisarverkostoa. Nyt sentään tippuu porukasta pois sellaiset, jotka on menettäneet äänestäjien luottamuksen. Jos tää on vasemmiston virallinen kanta, niin ei tarvii ihmetellä jos kannatus romahtaa entisestään...

Jos äänestäjien äänillä ehdokkaille ei ole mitään vaikutusta puolueiden politiikan suuntaan, niin millä sitten? Silloin kaikki ylimääräiset edustajat on myös turhia ja sama jos jokaista puoluetta edustaa vain yksi kansanedustaja, joka äänestää koko puolueen puolesta. Säästettäisiin aikalailla kuluissa: vain 8 edustajaa eikä ongelmia ryhmäkurista...

Esim. äänestäminen keskustapuolueessa akselilla Rehn-Väyrynen määrittää haluaako äänestäjät keskustapuolueesta EU-myönteisen vai -kielteisen? Äänestäjältä siis menisi mahdollisuus informoida kannattamaansa puoluetta tällaisessa keskeisessä asiassa. Toisaalta voi tietysti spekuloida, että listavaalit ajaisi äänestäjät vielä enemmän vaihtamaan puoluetta tilanteen mukaan...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Listavaaleissa on se puute, että puolueäänestyksessä muutama kymmenen ihmistä lopulta päättää, kuka pääsee eduskuntaan. Pienet määrätietoiset klikit pääsevät päättämään suhteettomasti asioistamme.

Käyttäjän AnttiHartikainen kuva
Antti Hartikainen

Äänestäjän etujen mukaista olisi, jos vaaleissa pääosan huomiosta saisivat tulevat politiikan linjaukset toteutussuunnitelmineen. Myös pienpuolueet voivat pärjätä tälläisessä kamppailussa olemalla mahdollisimman selkeitä kannoissaan. Tässä esimerkiksi jo vihreiden jakautuminen oikealle ja vasemmalle tulisi olemaan kova paikka, puhumattakaan piraattien määrittelemättömistä kannoista.

Nykyisen siltarumpupolitiikan ja mitään muuttamattoman huutelun loppu olisi kansalaisten mahdollisuus seurata voittoon äänestettyjen suunnitelmien toteutumista. Kansanedustuslaitokselle jäisi se rooli joka sille kuuluu: ideologioiden kamppailu ja liittoutumien hakeminen sieltä mistä ne helpoiten kunkin asian toteuttamiseksi löytyvät. Lehmänkauppoja tullaan tekemään jatkossakin, mutta ainakin äänestäjillä on mahdollisuus tarkistaa mitkä kannat myytiin ja mitä saatiin vastineeksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Itse asiassa listavaali sementoisi siltarumpupolitiikan. Äänestäjien mahdollisuudet vaikuttaa puolueiden ehdokasasetteluun katoaisivat ja puoluetoimintojen väki voisi huseerata täysin vapaasti hyvä-veli&sisko sumpulointiensa kanssa.

Juhani Kahela

Mitenkös Vasemmistoliitto toteuttaa vaalilupauksiaan EU:sta. Takkia kääntämällä. Vaalien jälkeen aina ohjelmapapereilla pyyhittäisiin .... Ja alettaisiin vanha jakelu sulle, mulle, sulle.... Kun osaamattommat mutta kyvyttömät ministerit olisivat sotkeneet maan asiat, niin oppositio kutsuttaisiin syntejä ja syyllisyyttä jakamaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Milloin jokin puolue on Suomessa noudattanut vaaleissa julki tuomaansa ohjelmaa? Nykyinen järjestelmä on ainoa keino, jolla valitsijat voivat antaa tukensa puolueelle ja pudottaa hautessaan valehtelijat pois eduskunnasta.

Listavaaleissa tämä ei enää onnistuisi.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Listavaaleja ja blokkivaaleja väläytellään säännöllisin väliajoin, joskin siinä unohdetaan aina kertoa että valta siirtyy yhä harvempien käsiin ja suuntana on äänestäjältä puolueille. Puolue määrää käytännössä ketkä missäkin tapauksessa menevät läpi ja missä järjestyksessä, samoin myös hallitus on lyöty lukkoon eikä mahdollisuutta omaperäisiin ratkaisuihin ole. Nykyinen järjestelmämme on vähitellen alkanut osoittaa liikkuvuutta ja olevansa kyvykäs uudistumaan. Mielestäni se on korkeampi arvo kuin betonoidut ohjelmat ja puolueiden valtaa äänestäjien ohi suosivat vaalijärjestelmät.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Suomen monipuoluejärjestelmän ja äänestäjien valinnanvapauden demokratia on rikkaus. Vastustan blokkijärjestelmää (käytännössä kaksipuoluejärjestelmää) ja listavaaleja viimeiseen asti, sillä ne käytännössä kaventavat todellisen vaaleissa tapahtuvan demokratian todella ohueksi.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Näistä kumpaakin hyödyntävä Ruotsi vieläpä käyttää eri äänestyslippuja eri puolueille, joten vaalisalaisuus ei toteudu sillä tasolla mitä Suomessa edellytetään. Ruotsalaisessa systeemissä tietääkseni on mahdollisuus jollain hyvin epärealistisella kertoimella nousta hänniltä listan kärkeen, mutta jos oikein muistan niin siinä ei ole yksikään ehdokas vielä onnistunut. Suomessa järjestelmä on äänestäjille tasapuolinen, koska paikat jaetaan suhteessa puolueiden äänimääriin ja listansa sisällä ehdokas nousee pelkästään sillä että tarpeeksi moni häntä äänestää. Listavaalin osalta on kyse lumedemokratiasta, koska henkilökohtaisilla äänillä ei ole käytännössä mitään ratkaisevaa merkitystä.

Sellainen vaihtoehto tosin olisi aika mielenkiintoinen että henkilö voisi halutessaan äänestää pelkästään puoluetta jos sopivaa ehdokasta ei löydy. Tämä olisi osuudellaan äänistä selkeä signaali millaista linjaa henkilö kannattaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Toisaalta pitäisi olla vaihtoehto, että voisi äänestää pelkkää henkilöä, jos sopivaa puoluetta ei löydy.
Kansanedustajien pitäisi myös vannoa sanoutuvansa puoluekurista irti. Listavaaliin jos mennään äänestämätttömyys lisääntyy. Ainakin kohdallani.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Demokratia voi huonosti, kun ylivoimaisesti suurin puolue on nukkuvien puolue, joka näyttää yhä kasvavan. Iskelmälaulu- ja tanssikilpailuissa äänestäminen näyttää kiinnostavan rahvasta enemmän kuin yhteisten asioiden hoito ja maan kehitykseen vaikuttaminen. Tämä siitä huolimatta, että noissa viihdeäänestyksissä äänestä pitää maksaa, mutta valtiollisissa vaaleissa saisi äänestää ilmaiseksi. Tästä myös seuraa, että iskelmä- ja tanssikisojen ääniharavat saavat äänestäjiään liikkeelle jopa valtiollisiin vaaleihin asettuessaan ehdokkaaksi, ihan sama minkä puolueen.
Ei varmaankaan Hartikaisen esittämä listavaalikaan demokratian kuihtumisen ongelmaa ratkaisisi. Mutta jotakin tarttis tehdä: joko saada maan asiat eli politiikka kiinnostamaan ja ihmiset uskomaan todellisiin vaikutusmahdollisuuksiinsa; tai luovuttetaan valtiollisetkin vaalit mainostelevision hallintaan, joka rahoittaisi mukavasti parlamentin kustannukset maksullisella äänestämisellä ja lobbarien mainoksilla.
Nykytilanne on yhtä jeesustelevan kaksinaismoraalin juhlaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Venäjällä muuten takavuosina oli vaaleissa mahdollista äänestää kaikkia vastaan -vaihtoehtoa.

Toimituksen poiminnat