Hartikainen Puhetta tulevaisuuden kaupungeista

Väärinkäsitys - Väestönkasvulla pelleilyä

YLE:n 2.7.2015 julkaisemassa Väärinkäsitys-sarjan osassa Väestöliiton asiantuntija Anna Rotkirch rauhoittelee, ettei väestöräjähdystä ole enää tulossa. Kuitenkaan hidastuvakaan väestönkasvu ei tule ratkaisemaan todellista ongelmaa: kulutuksen kasvua, joka tulee ajamaan maailman yhä suurempaan kurjuuteen:

Tänään torstaina 13.8. vietetään maailman ylikulutuspäivää, päivää jolloin maailman uusiutuvien luonnonvarojen nähdään loppuvan tämän vuoden osalta. Mielestäni Väestöliitolta on edesvastuutonta puhua väestönkasvun käänteestä jonakin autuaaksi tekevänä voimana samalla kun kulutus kipuaa vuosi vuodelta korkeammalle ja tuhoaa yhä enemmän ja enemmän elämää ja elämän mahdollisuuksia maapalloltamme.

Yhtälailla kummeksun maamme 2010-luvun ympäristötietoista vasemmistolaista etujoukkoa, jonka otaksun tietävän ja tiedostavan seuraukset joita syntyy lapsien pykäämisestä teknisesti äärimmäisen kehittyneelle, luonnonvaraintensiiviselle pohjoiselle ilmastovyöhykkeelle eli myös tämän hetken hyvinvointi-Suomeen. Todellisuus kuitenkin näyttäytyy jopa oman ikäpolveni edustajien osalta siltä, että ihmiskunnan laajempaa pelastautumista toivovien kannattaa laittaa hanskat naulaan ihmiskunnan ja koko maapallon pelastamiseen tähtäävän demokraattisen poliittisen vaikuttamisen osalta ja keskittyä pienempiin voittoihin kunnanvaltuustoissa sekä eduskunnassa.

Selvyyden vuoksi totean myös muutamia asioita vaalien alla ottamistani kannoista koskien Väestöliittoa:

Väestöliiton fasistiset juuret:

Ylen vaaligalleriassa kommentoin kysymykseen "Pitäisikö lastenhankintaan kannustaa yhä enemmän Suomessa?" Väestöliiton olevan fasistinen järjestö väestönkasvuun tähtäävässä toiminnassaan. Tämän perustelut ovat historiassa, sillä Väestöliitto perustettiin vuonna 1941 sotien välillä ja Väestöliiton omien sivujen mukaan perustajajäseninä olivat Suomalaisuuden liitto, Nouseva Suomi sekä Suomen Sosiaalidemokraattinen Työläisnaisliitto.

Näistä Suomalaisuuden liitolla ja Nousevalla Suomella oli selkeitä nationalistis-fasistisia motiiveja suomalaisten syntyvyyden kasvattamiseksi, olihan Nouseva Suomi Akateemisen Karjala-Seuran aktiivien perustama ja molempien järjestöjen eräänä pääasiallisista tehtävistä oli Suur-Suomi-aatteen puolustaminen. Otaksun Demarinaisten olleen mukana edistyksellisemmin perustein, mutta tästä huolimatta järjestön valistuksellinen sanoma kohdistui pirttiviljelyn merkitykseen kansakunnan selviytymisessä.

Aatteelisesta pohjastaan huolimatta Väestöliitto on päätynyt pitkälle ja tehnyt paljon hyvääkin, muun muassa seksuaaliterveyden saralla, mutta esimerkiksi Tapiolan kaupunkisuunnitteluratkaisuja ei voida heikon tehokkuutensa vuoksi pitää enää nykypäivänä kannatettavina. Kuitenkin aina voidaan palata siihen kysymykseen joka yhdistää Väestöliiton juurilleen: Huoleen suomalaisten lisääntymisestä ja etenkin lisääntymättömyydestä, mikä määrittelee myös Väärinkäsitys-ohjelman keskustelua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ToniSaari kuva
Toni Saari

Suur-Suomi aate ei ole fasistisista juurista lähtöisin, vaan pohjaa klassiseen liberalismiin. Suur-Suomi ajatuksena on pikemminkin vastareaktio Venäläis-sovinismille. Täten sen sekoittaminen fasismiin on erheellistä, vaikka Suur-Suomi käytännössä paska idea olikin.

Kulutuksen kasvu sinäällään on irrelevanttia ympäristön kannalta, todellinen kysymys on mitä kulutetaan ja miten raaka-aineet hankitaan. Mikäli alkutuotanto ja jalostus ovat kestävällä pohjalla, on lopputuotteiden kulutuksen määrä täysin merkityksetön.

Toimituksen poiminnat